Yapılandırma Öğesi nedir?



Bir yapılandırma öğesi (CI), değişim yönetimi için Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi (ITIL®) yönteminin bir bileşenidir . Konfigürasyon yönetimi veritabanının (CMDB) bilinen kısmında depolanan ve takip edilen konfigürasyon yönetim sisteminin (CMS) en küçük ana bileşenidir .Veritabanındaki yapılandırma öğelerinin toplanması, diğer öğelerle ilişkileri faizsiz kredi veren bankalarizlemek ve bir BT projesini veya hizmetin yaşam döngüsünü izlemek için bir bilgi teknolojisi (BT) yöneticisi tarafından kullanılır . Yapılandırma öğeleri, BT donanımında bilgisayar donanımı, yazılımı, protokolleri ve süreçleri de dahil olmak üzere, yönetim takibine gerek duyulduğunda tanımlanmış herhangi bir şey olabilir.
CMDB'ye tanımlandıktan ve girildikten sonra, yapılandırma öğesi bir yapılandırma kaydı olur. Kayıt, CI'nin parametrelerini ve diğer CI'lerle ilişkisini detaylandırır. Neredeyse her şey bir CI olabileceği için, potansiyel granülarite ile ilgili olarak biraz karışıklık olabilir. Yapılandırma öğeleri, zaman içindeki değişiklikler için yönetilmesi gereken bir süreç açıklaması gibi daha üst düzey kavramlar olabilir. Ancak, bu sürecin bir parçası olarak, bilgisayarları veya süreci uygulayan insanlar gibi alt bileşenler de CI olarak tanımlanabilir.
Bu katmanlı yapı, genellikle bir BT hizmeti sunumunda farklı düzeylerde yönetilebilen bir dizi veritabanında yapılandırma öğesi kayıtlarını bulur. Bir yardım masası hizmeti, örneğin, yerinde donanım değiştirilmesi için bir işlemle bir yapılandırma öğesi olarak yardım masasının CMDB içine girdiği süreç olacaktır. Sabit disk gibi değiştirilmeye yönelik donanım öğeleri de CMDB'deCIs olarak saklanır ve organizasyonda hareket eden ve fiziksel değişimi gerçekleştiren personel ile birlikte. Bu senaryoda, en yüksek düzey CI, donanım değiştirme işleminin altında, ardından donanım için başka bir aşama olan yardım masasıdır.
Yapılandırma öğelerinin tanımlanması, sayısız faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Genellikle, bir projenin başlatılmasına ilişkin bileşenlerin çoğu dahil edilir, ancak proje yaşam döngüsü ilerledikçe değişiklikler gerekebilir. Sistem için yeni CI'lerin tanınması kredisiz borç paragereklilikler ve karşılıklı ilişkiler açısından değerlendirilirken, eski CI'lar geçerliliğini devam ettirmek için periyodik denetimler alırlar. Bu şekilde, CMDB gereksiz kayıtlardan temiz tutulur ve doğru verilere dayanarak daha fazla gereksinim analizi gerçekleştirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDO Nedir?

Geocoding nedir?

Ters Coğrafi Kodlama Nedir?