Gerçek Mod Nedir?



Gerçek mod, bilgisayar mikroişlemcileri için bir bellek adresleme şeması ve çalışma durumudur. Gerçek modda, bir program tarafından erişilebilen bellek - genellikle rastgele erişim belleği (RAM) - donanım, yazılım veya temel giriş ve çıkış hizmetleri (BIOS) tarafından hiçbir şekilde yönetilmez veya arabelleğe alınmaz. Bu, bir programın hafızanın ne için kullanıldığına bakılmaksızın tüm ulaşılabilir hafıza adreslerine erişebildiği ve okuma ve yazmadevlet desteğiyle iş kurma ile ilgili tüm yönleri kendi başına bellek konumlarına yönetmesi gerektiği anlamına gelir. Erişilebilir bellek miktarının 1 megabayt ile sınırlı olması da dahil olmak üzere, gerçek mod kullanılarak birkaç kısıtlama söz konusudur, çünkü bu moddaki işlemci adreslerin yalnızca 20 bit uzunluğunda olmasına izin verir. Pratik bir bakış açısından, bilgisayar yazılımı artık gerçek mod kullanmıyor, çünkü korumalı mod olarak bilinen daha güvenli, genişletilebilir, daha esnek bir adresleme modu ile değiştirildi.
Bir bilgisayarın merkezi işlem birimi ( CPU ), gerçek modun etkinleştirilebildiği yerdir ve modun yönlerinin çoğu aslında montaj dilinde yazılmış uygulamalarda görülen sorunlarla uğraşır, çünkü bunlar doğada oldukça atomiktir. Orijinal 8086 mimarisine dayanan işlemci yongaları, daha önce donanım için yazılan programları çalıştırabilmek için açıldığında gerçek modda başlar; ancak bu, çoğu kez emülasyon yazılımının başarılı olmasını gerektirir. Korumalı mod, gerçek adreslemeyi ve hatta çalıştırabilecek daha düşük ana işletim sistemlerini kullanabilen bir programı bile derleyebilen çok az derleyicinin bulunduğu noktaya, 2011'den itibaren neredeyse tamamen gerçek adreslemenin yerini almıştır.
Gerçek modda bellek temel olarak, bir 16 bit segment adresinden ve 4 bit ofsetinden oluşan bir adresle serbestçe erişilebilen tek, doğrusal bir bayt dizisidir ve birleştirildiğinde tam bir 20 bit adresi oluşturur. Bir program bellekteki herhangi bir noktaya erişebilir ve yerde ne olduğuna bakılmaksızın herhangi bir şeyi okuyabilir veya yazabilir. Bu, uygun yönetim ve bilgi olmadan, gerçek adresleme modunu kullanan bir programın işletim sistemi ve sistem BIOS'unun üzerine yazabileceği, fiziksel bir donanım kesintisini tetikleyebileceği veya devlet desteği hayvancılıkyanlışlıkla bir çevresel aygıta sinyal gönderebileceği anlamına gelir. Bu sadece bir sistemin donmasına veya çökmesine neden olmaz, aynı zamanda donanım kaybına veya veri kaybına neden olabilir.
İşlemci mimarisi ilerledikçe, korumalı mod, neredeyse tüm yazılımlarda gerçek modun yerini aldı. Zamanla, gerçek adresleme modunun kullanımı gereksiz hale geldi, çünkü 1 megabayttan fazla RAM'e erişemedi ve sistem veriyolunun20'den fazla bitini kullanamadı, yani yalnızca kaynakların çoğunu kullanılabilir durumda tutabildi. bilgisayarlar. Gerçek adresleme ayrıca önemli bir güvenlik riski oluşturur. Gerçek adresleme modunu kullanan bir program yazmanın birkaç yolundan biri, assembly dilini kullanmak ve programı, başlangıçta otomatik olarak korumalı moda geçmeyen özel bir disk işletim sistemi (DOS) altında yürütmektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDO Nedir?

Geocoding nedir?

Ters Coğrafi Kodlama Nedir?