EVDO Nedir?



EVDO, yüksek hızlı kablosuz geniş bant için bir protokoldür. EV-DO, 1xEvDO ve 1xEV-DO olarak da bilinen bu, birçok önemli Üçüncü Nesil ( 3G ) kablosuz veri standartlarından biridir. EVDO teknolojisini kullanan Mobil cihazlar olabilir karşıya ve karşıdan verileri hızlı ve kablosuz kuleden bir sinyal olduğunda teknoloji "üzerinde" her zaman açıktır. WiFi® bağlantısından kredi notu düşüklere kredi veren bankalar farklı olarak, EVDO'lu bir cihazın kablosuz bir hotspot yakınında olması gerekmez; bunun yerine, cep telefonu bir hotspot haline gelebilir ve İnternet bağlantısını diğer cihazlarla paylaşabilir.
Resmi olarak, Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği tarafından bu teknoloji için tanımlanan isim "CDMA2000, Yüksek Hızlı Paket Veri Hava Arabirimi" dir. EVDO kısaltması, daha önce kodlanmış Çoklu Erişim 2000 (CMDA2000) kablosuz ürün ailesinin bir sonraki evrimi olduğu gerçeğinin bir yansıması olan "Evrim, Sadece Veri" veya "Evrim, Veri Optimize Edilmiş" için kısadır. EVDO standardı 1999 yılında geliştirildi, ancak protokol hızını artırmak için o zamandan beri yükseltildi.
3G ve CDMA
3G, hareket halindeki insanlara ses ve yüksek hızlı mobil veri iletmek için tasarlanmıştır. Teknoloji şirketleri, dünyanın dört bir yanındaki kablosuz servisler için montaj talebini karşılamak için en iyi şekilde çalıştıklarından, 3G ağlarının geliştirilmesinde birçok rakip teknoloji yer almaktadır. 3G ağlarının ve teknolojisinin geliştirilmesine yatırım yapan pek çok firma, cep telefonu şebekeleriyle oldukça etkili olduğu kanıtlanan Kod Bölmeli Çoklu Erişim (CDMA) yaklaşımını kullanmaktadır.
Yüksek hızlı kablosuz ağları uygulamadaki en büyük engel, bant genişliği olmaması veya kullanılabilir frekans aralığıdır. FM kadranına sadece çok sayıda radyo istasyonu sıkılabildiği gibi, mevcut bant genişliğinde sadece çok fazla veri iletilebilir. Kullanıcı yükü arttıkça, kullanılabilir frekanslar sıkılır ve kullanıcılar gecikmeleri, veri kaybını ve diğer sorunları yaşayabilir. Böylelikle sağlayıcılar, kullanıcılarına açıklık ve kaliteden ödün vermeden bant genişliğini daha verimli kullanmanın yollarını bulmak için çalışıyorlar.
CDMA Nasıl Çalışır?
CDMA, birden fazla kablosuz aygıtın aynı radyo frekansında aynı anda iletim yapmasına izin vermek için gelişmiş matematiksel teknikler kullanır. Bir cep telefonu gibi her aygıta benzersiz bir matematiksel imza atanır. Vericiler bu imzayı orijinal sinyale uygular ve değiştirilmiş bir versiyon gönderir. Bir alıcı, orijinal sinyali kurtarmak için matematiksel işlemin tersini uygular.
"CDMA" terimi, genel olarak bir kanal erişim yöntemine ve bu yöntemi radyo iletimleri için bir omurga olarak kullanan spesifik teknolojilere atıfta bulunmak için kullanılır. Amaçlanan anlam genellikle bağlamdan açıktır. CDMA2000, örneğin, CDMA teknolojisini kullanan bir veri işleme standardıdır.
EVDO Nasıl Çalışır?
Geleneksel kablosuz ağlar, geleneksel telefon ağları gibi, aygıtları alma ve gönderme arasında doğrudan bir yol oluşturur. EVDO, verileri İnternet'te kullanılan veri işleme için aynı teknik olan bireysel paketlere ayırır. Her paket diğer tüm paketlerden bağımsız olarak gönderilir. Bu, diğer cihazların kullanımı için bant genişliğini kurtarır; Örneğin, bir telefon görüşmesindeki taraf konuşmuyorsa, bağlantı hiçbir bant genişliği tüketmez. Bir İnternet sitesine erişildiğinde, site web sayfasını göndermeye başlayana kadar bant genişliği kullanılmaz.
Revision 0 olarak adlandırılan orijinal EVDO protokolü, saniyede 2.4megabit (Mbps) teorik verimine sahiptir. Bu, şu anda ABD'de bulunan birçok kablolu DSL ve kablo geniş bant bağlantısı kadar hızlıdır . Revizyon A'ya yükseltme, teorik olarak 3.1Mbps hıza çıkar. Revizyon B'ye yapılan üçüncü bir yükseltme, tamamen dağıtılmasa da Ocak 2010'da piyasaya sürüldü; Geliştirici olan Qualcomm, bazı durumlarda indirme hızlarını 14.7Mbps kadar hızlı tahmin ediyor.
Qualcomm, EVDO'nun yeteneklerini etkileyici bir şekilde sergiledi. Birinde, bir arabada 60 mil (96 km / saat) ile seyahat eden bir katılımcı ile bir video konferans gerçekleştirildi. Video konferans için gerekli olan büyük miktardaki verilerin aktarılması, özellikle de bu hızlarda önemli bir sorundur. Başka bir gösteride, bir telefon görüşmesi 150 mph (240 kph) fazla hareket eden bir mermi treninden yerleştirildi.
UMTS ve HSDPA
EVDO'ya karşı en büyük zorluk, Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi ( UMTS ) olmuştur. Radyo arabirimi standardı olan Wideband-CDMA ( WCDMA ) adıyla bilinen kredi notuna bakmadan kredi veren bankalarUMTS, veri iletimi için daha büyük bantlar kullanır. Bu yaklaşım, diğer bazı kablosuz teknolojilere göre daha az korunmasız ve sıkışmaya neden olabilir. Veri aktarım hızları EVDO'dan daha yavaştır, ancak 2 Mbps'ye kadar olan hızlarda.
Yüksek Hızlı Downlink Paket Erişimi anlamına gelen HSDPA, WCDMA teknolojisine dayanıyordu, ancak verilerin işlenme biçiminde önemli değişiklikler yapıldı. Bu protokol, 3G'nin üzerinde bir adım olan ancak oldukça dördüncü nesil olmayan 3.5G veya geliştirilmiş 3G olarak kabul edilir. HSDPA, birden çok kullanıcı arasında bir iletim kanalı paylaşır ve mümkün olan en iyi koşullardan yararlanmak için veri transferini planlar; Bu, verilerin aynı anda birden çok kullanıcıya gönderilebileceği anlamına gelir. HSDPA'nın farklı hız sürümleri, genellikle 1.8Mbps'den 21 Mbps veya daha yüksek hızlara kadar değişen hızlarda tüketicilere sunulmaktadır.
Bu Kullanıcılar Nasıl Etkiler?
EVDO'nun bir avantajı, mevcut CDMA ağları ile aynı yayın frekanslarını kullanmasıdır. Düzenleyici kurumlardan satın alma spektrumu çok pahalı olduğu için, bu, bina maliyetlerini ve yeni ağları kullanmaktadır. HSDPA, daha yüksek servis seviyelerinde daha hızlı indirme hızları sunarken, tüketici için daha pahalı olabilir.
Mobil İnternet kullanıcıları, veri iletimi için hangi standardın kullanıldığının genellikle ağa bağlı olduğunu hatırlamalıdır; ABD’deki Verizon’dan bir cep telefonu, örneğin EVDO’ya erişebilir, ancak HSDPA’yı kullanamaz. Yabancı ülkelerde kablosuz cihazlarla seyahat edecek kullanıcılar, belirli bir ağda desteklenip desteklenmediklerini kontrol etmek isteyebilir. Sık seyahat eden kişiler için, düşmüş çağrılar, veri gönderilememesi ve diğer konulardaki sorunları önlemek için uluslararası ağlarda güvenilir bir şekilde çalışacak bir cihaza yatırım yapmayı düşünmek tavsiye edilebilir.
Yeni kablosuz standartlar geliştikçe, kablosuz servislerin kalitesi iyileşme eğilimindedir. Her alanda çeşitli seçenekler mevcut değildir ve farklı performans oranları olabilir. Daha yeni teknolojiler daha masraflı olabilir beklenmedik bükülme ve hizmet planları ile gelebilir. teknisyenler kullandıkları ürünlerle gibi tanıdık olmayabileceğinden Erken benimseyenler de, zor teknik destek ve yardım erişmek için bulabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ters Coğrafi Kodlama Nedir?

Geocoding nedir?